Visita al Parc Mediambiental del Bages

El passat divendres dia 15 de novembre, vam anar a visitar el Parc Mediambiental del Bages, un punt on tots els pobles de la comarca i part d'un altre, vénen a llençar deixalles. Però, de quines deixalles es tracten?

Doncs per saber la resposta, vam fer una visita amb dues guies que ens van anar explicant tot el que us explicaré a continuació. Primer parlarem de l'abocador. És una zona que ha estat habilitada per tal de poder-hi abocar deixalles sense que perjudiqui la salut del terreny. Primer s'ha d'impermeabilitzar el tros de terra que volem fer servir i això es fa amb un teixit absorbent i una lona a sobre que no deixarà passar els lixiviats fins a un cert punt, ja que es recullen i es condueixen fins a una bassa per no fer malbé l'ecosistema. També hi afegeixen uns canals per agafar l'aigua de la pluja i subministrar-la en unes basses. A partir d'aquí, es poden ja llençar les primeres restes de rebuig.

Com que en aquest procés s'extreu gas metà cap a la superfície gràcies als bacteris anaeròbics que hi viuen, el que fan per evitar-ne una gran part és conduir-lo cap a una zona tancada on es crema i així deixa de ser tant perjudicial pel planeta. Sabíeu que amb l'escalfor de la crema de metà de tot un any, es fa energia per un poble d'uns 10.000 habitants? Ara passem a la planta de compostatge. Allà, hi arriba la matèria orgànica que passa un seguit de processos fins arribar al final: passa pel tromel, que agafa els possibles ferros amb electroimants, pel cicló, que xucla els plàstics i finalment es barreja amb fullatge. Tot seguit, ho deixen un cert temps amb piles perquè tot el vapor d'aigua surti. Les guies ens van explicar que en aquestes piles han tenir en compte vàris aspectes. Han de proporcionar menjar, oxigen i aigua per ajudar a viure bacteris aeròbics i fongs del compost. Els plàstics que arriben al Parc mediambiental es porten a la planta de transferència d'envasos i els compacten per després endur-se'ls a Berga. En aquestes instal.lacions també podem trobar plaques solars per fer energia sostenible i cavalls i rucs que netejen el sotabosc.

Gal·la Torra

Alumna de 2n. ESO